Reabilitatea blocurilor din București a băgat în haos furnizorii de internet

de: Daniel Ștefan
23 10. 2018
Screenshot Ericandrei/YouYube

Cablurile rețelei Netcity Telecom arată ca după război în anumite sectoare din Capitală, după ce au fost efectuate lucrările de reabilitare a blocurilor. Cablurile fie au fost betonate, fie au fost aruncate la întâmplare, iar operatorii nu mai pot face intervenții.

În loc să rezulte o mai bună organizare a cablurilor de fibră optică, reabilitarea blocurilor mai degrabă dă peste cap modul în care ar trebui să fie aranjate racordurile și tubetele de cabluri.

„Fațadele reabilitate nu mai permit intervenții, punând deseori operatorii în imposibilitatea de a mai reamplasa cablul care iese din racord pe fațada până la interior și astfel fiind nevoiți să le lase agățate de pomi și stâlpi de iluminat public”, spune președintele asociației Interlan, potrivit Hotnews.

Cei mai dezavantajați ar fi micii operatori, în timp ce giganții RCS&RDS și Telekom și-au dezvoltat propria infrastructură prin care ajung la clienți.

Vina este aruncată de la unul la altul, după cum te-ai obișnuit să fie în România. Firmele care au colaborat cu primăriile pentru reabilitarea blocurilor angajează numai muncitori necalificați care lasă în urmă numeroase greșeli de construcție, iar rectificarea lor presupune reluarea proiectului pe anumite spații.

Așa au ajuns cablurile de fibră optică să fie betonate sau făcute colac și atârnate prin copacii din grădinile din fața blocurilor sau pe stâlpii de iluminat.

La rândul lor, reprezentanții Netcity Telekom dau vina pe operatorii de internet racordați la rețea:

“Aspectul inestetic al cablurilor amplasate pe fațada unor imobile este cauzat de instalarea defectuoasă a acestora de către unii operatori. Aceste elemente nu se află în responsabilitatea Netcity Telecom, ci a operatorilor care, prin minime investiții și efort, pot asigura un traseu construit estetic, fără cabluri atârnate și ”colaci” de cabluri inestetici și care pun în pericol furnizarea serviciilor telecom”, spun cei de la Netcity.

Adevărul este că fiecare a contribuit cu puțină ignoranță față de unele detalii de construcție care contează. Nu mai menționăm faptul că modul în care sunt lăsate cablurile este total inestetic, dar se pune în pericol și siguranța calității serviciilor de internet, pentru care clienții plătesc lunar abonamente.

În toată această dezordine, operatorii mari precum RCS&RDS sau Telekom sunt cei mai avantajați pentru că au propria infrastructură subterană:

“RCS & RDS este, probabil, cel mai mare utilizator al rețelei Netcity și cel care a respectat deciziile Primăriei Municipiului București (PMB) și ale primăriilor de sector când au solicitat trecerea în subteran, când Netcity a fost prezent în acele zone. Mai mult, deși au trecut ani de zile de când pe anumite artere s-a trecut în subteran, Digi/ RCS & RDS a remarcat că încă mai există structuri aeriene pe străzile modernizate, iar rețelele respective ar trebui identificate”.

Președintele Interlan Eric Băleanu a mers prin mai multe locuri din Capitală unde a semnalat astfel de probleme după reabilitare, cele mai multe fiind în sectorul 2.

“Racordurile puse la dispoziție de Netcity Telecom nu asigură efectiv intrarea în imobile, un astfel de racord ar fi trebuit să dea posibilitatea operatorului de a se lega cu rețeaua interioară. În realitate, aceste branșamente sunt montate pe fațadele imobilelor, iar din capătul tubului și până la interior operatorii trebuie să amplaseze cablurile tot pe fațadă până la locul de intrare care de regulă este pe lângă o fereastră sau o ușă de acces. Există cazuri când acestea sunt introduse direct în subsol printr-o gaură, însă și aici apar două situații: a) tubul racordului este tăiat și tubetele sunt introduse direct în subsol, ocazie cu care multe din ele sunt astupate sau b) cablul este amplasat pe fațada din vârful tubului de racord (care are o înălțime de minim 2,5 metri) până în subsol, lăsând în continuare expusă avariilor o bucată de câțiva metri”, a spus Eric Băleanu.

Sunt și blocuri unde casetele de branșament nici nu mai există, dar acolo unde mai sunt, au rămas nesecurizate, astfel că oricine are acces la ele. În unele cazuri, cablurile sunt neprotejate iar codurile de identificare lipsesc, așa că lucrările de avarii se fac mult mai greu.